Od Filipanove vode zacjeljuju mi rane na rukama

(Večernji list 4.II.2001. - Zoran Gregurek, Mirko Matica)


Sedamnaestogodišnja Valentina Rožić iz Belca kraj Zlatara, o kojoj smo pisali u nekoliko navrata, godinama vodi borbu s teškom kožnom bolešću, buloznom epidermolizom. Zbog uznapredovale bolesti prsti Valentinine ruke zarasli su u kožu, a na tijelu i glavi pojavljuju se rane koje teško zacjeljuju jer je djevojčičin imunitet oslabljen. No, ni nakon brojnih mjeseci provedenih u bolnici nije gubila nadu, a posebno je sretna ovih dana.
"Prije nekoliko mjeseci Josip Filipan iz Nedelišća poslao mi je svoju ljekovitu vodu, pa svaki dan pijem po dva decilitra i njome za kupanje ispirem rane. Zamijetila sam da mi se rane lakše suše i brže zacjeljuju, a mjehurići na koži posve su nestali" - zadovoljna je Valentina.
Josip Filipan pozvao je Valentinu u Međimurje kako bi joj dao nove boce ljekovite vode prirodnog podrijetla, bogate mineralima, jodom, fluorom i natrij-kloridnim hidrokarbonatima. Razlog boljeg Valentinina raspoloženja je i novi televizor, koji je došao u siromašnu kuću zahvaljujući pomoći širokogrudnih čitatelja "Večernjeg lista".
"Prikupljenim novcem uveli smo i telefon pa mogu nazvati svoju najbolju prijateljicu Ivanu" - rekla je Valentina, koja neprestano priča o svojoj prijateljici Ivani Brkljačić, svjetskoj juniorskoj prvakinji u bacanju kladiva.
Bolesna djevojčica kaže da na jesen namjerava ići na novu operaciju, kada će u Zagreb, preko međunarodne udruge "Debra", stići engleski liječnici.
"Ne bojim se operacije jer mi je ona jedini trajni spas. Prije operacije, ako me posluži zdravlje, možda ću na more" - otkriva nam Valentina svoj san o moru i plovidbi brodom na koju ju je pozvala obitelj Antuna Žica-Klačića iz Punta na Krku, obrtnici koji su u studenome uveli grijanje u dom Rožićevih.
Osim Filipanove ljekovite vode, djelomičnom ozdravljenju Valentini bi pripomogao i aparat "Biotron", koji osvjetljava rane i stvara imunitet, pa one uspješnije zarastaju. Cijena takvog aparata je oko 1700 njemačkih maraka. Svi oni koji su u prilici novčano pomoći Valentini u borbi s teškom bolešću mogu to učiniti pri Zagrebačkoj banci na tekući račun Valentinine majke Verice Rožić, broj: 8594055260
Inače, Valentinu svakodnevno nazivaju ljudi iz cijele Hrvatske, koji bi joj željeli pomoći, na broj 049/460-605. Ona zato na potpori i darovima posebno zahvaljuje Sindikatu prometa i veza Podružnice PZC Varaždin, Jadranki Jerjavić i Krunoslavu Floku iz Bjelovara, obitelji Sporiš iz Pušće, Josip Bendaru iz zagrebačkog Kraljevca, učenicima 8b razreda OŠ Čakovec i učiteljici Gordani, obiteljima Žic-Klačić i Brkljačić, predsjednici Udruge "Debra" Vlasti Zmazek i svim ostalim dobronamjernicima.
 
From Valentina Barbarella
By of the triton, 53
00187 Rome Italy
tel. 00396/6791559

To the Polite attention of the Mr. FILIPAN

I am a girl of 25 years that thank you I to your water had resolved my problems of skin, such problems are reappeared after my pregnancy. I send you this (fax) for know if is possible and eventually the way, to have 40 Liters of your water, not could remove me from Rome having a child of few months. Thanking it I attend to the more soon a your answer.
Separate Salutes
Valentina Barbarella

ROME 26/11/1998